Marka Tescili ve/veya Patent Tescili yaptırmadan, koruma için gerekli hukuki haklara sahip olamayacağınızı biliyor musunuz ?!...
SINAİ HAKLARIN TARİHSEL GELİŞİM KRONOLOJİSİ

DÜNYADA FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARIYLA İLİŞKİLİ
ULUSLARARASI DÜZENLEMELERİN KRONOLOJİSİ (1883-2001)


<<== Lütfen Önceki Bölüm İçin Bir Önceki Sayfaya Gidin

  • 1970... “Patent İşbirliği Anlaşması” imzalandı. Patent işlemlerinin kolaylaştırılması ve maliyetlerin azaltılması amacına yönelik olarak imzalanan anlaşma, 1978 yılında 12 ülkenin onaylamasıyla yürürlüğe girdi 1998 yılı itibariyle 98 ülkenin üye olduğu anlaşmayla, uluslararası patent başvurusu yapmak suretiyle birden fazla ülkede patent koruması sağlanmakta ve WIPO tarafından uygulanmaktadır.
  • 1971... “Patentlerin Sınıflandırılması Hakkındaki Strazburg Anlaşması” imzalandı. Bu anlaşmayla patentlerin 67.000 alt sınıfa ayrılıp, araştırma ve incelemelerinin kolaylaştırılması amaçlandı.
  • 1973... “Münih Sözleşmesine dayalı olarak Avrupa Patent Ofisi” kuruldu. 1949 yılında Avrupa Konseyi’nin kararı ile Avrupa Patent Ofisi Kurulma kararı alınmıştı. 1973 yılında Türkiye’nin de temsil edildiği Münih Diplomatik Konferansı ile Avrupa Patent Sözleşmesinin hazırlanması 16 ülkenin imzalamasıyla karara bağlandı. 1977 yılında Avrupa Patent Sözleşmesi’nin yürürlüğe girmesinden sonra 1 kasım 1977’de Avrupa Patent Ofisi fiilen çalışmaya başladı.
  • 1973... “Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü- WIPO” kuruluş sözleşmesinin yürürlüğe girmesiyle BIRPI yeni isim ve yapıya kavuştu. 1974 yılında UN’un 16 uzman kuruluşundan biri olarak kabul edildi.
  • 1973... “Markaların Şekilli Elemanlarının Uluslararası Sınıflandırılması Hakkında Viyana Anlaşması” 5 ülke tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi.
  • 1974... “Uydu Aracılığıyla Program Taşıyan Sinyallerin Dağıtımı Hakkında Brüksel Sözleşmesi” imzalandı. Bu anlaşmayla, program taşıyan sinyallerin uydu aracılığıyla izinsiz dağıtımına karşı bazı önlemler öngörülmektedir.
  • 1977... “Mikroorganizmaların Patent İşlemleri Amacıyla Uluslararası Saklanması ve Taşınması Anlaşması” imzalandı. 1980 yılında 5 ülkenin onaylamasıyla yürürlüğe giren anlaşmaya halen 45 ülke üyedir.
  • 1989... “Markaların Uluslararası Tescili Hakkındaki Madrid Anlaşmasına İlişkin Protokol”imzalandı. 1995 yılında 5 üye ülkenin onaylamasıyla yürürlüğe giren bu protokol ile Madrid Anlaşması’na ilişkin bazı uygulamalar değiştirilmiş ve aynı paralelde ayrı bir uygulama getirmiştir.
  • 1989... “Entegre Devrelerle İlgili Fikri Mülkiyet Hakkındaki Washington Anlaşması” 8 ülke tarafından imzalandı.
  • 1994... “Marka Hukuku Anlaşması” imzalandı. 5 ülkenin katılımı ile uygulamaya giren ve halen 21 ülkenin üye olduğu bu anlaşmanın amacı; marka tescil sisteminin basitleştirilip, tescil işlemlerinin ülkeler arasında uyumunu sağlamaktır.
  • 1994... “Avrasya Patent Ofisi” kuruldu. 9 ülkenin üye olduğu ve merkezi Moskova’da bulunan bu kuruluşun amacı, Avrasya Ülkeleri patent ofislerinde genel olarak sınai mülkiyet kapsamındaki konuların, özelde de patent işlemlerinin uluslararası standartlarla uyumunun sağlanması ve yeni teknolojilerin tanınarak bölgesel işbirliğinin geliştirilmesidir.



Lütfen Devamı İçin Sonraki Sayfaya Geçin ==>>
Ana Sayfa            e-ileti           Site Haritası
Bu bölümde, fikri ve sınai haklarla ilgili çeşitli bilgiler ve mevzuat hakkında dokümanlar bulunmaktadır.
   ELEKTRONİK
   KÜTÜPHANE
   GENEL BAKIŞ      
   ve TARİHÇE

© 2008 - 2016 Devrim Patent. Bu sitenin tüm hakları Devrim Patent'e aittir. Devrim Patent'in yazılı izni olmaksızın kullanılamaz!
Oruç Reis Mah. Tekstilkent Ticaret Merkezi B-15 Blok No: 51 Esenler 34295 İstanbul, Türkiye
Tel:    +90 212 554 40 48 (pbx)                                                   Faks: + 90 212 554 40 48
e-leti: bilgi@devrimpatent.com.tr                                      msn: bilgi@devrimpatent.com.tr