YURT DIŞI ENDÜSTRİYEL TASARIM TESCİLİ
Patentlerde olduğu gibi, yenilik anlamında uluslararası bir etkiye sahip olmasına karşın, hukuksal koruma etkisi ulusal olan endüstriyel tasarımlar için de, hak kayıplarının ve/veya hak ihlallerinin önüne geçmek için yurt dışında da tescil belgesi alınması gerekmektedir. Yani; her tasarım tescil edildiği ülke sınırları içinde hukuki bir koruma hakkına sahip olabilmektedir.
Yurt dışında endüstriyel tasarım tescili için geçerli, belli başlı üç yöntem vardır: Her ülkenin kendi patent ofisine başvuru(bireysel) yapmak, Avrupa ülkelerini kapsayan Topluluk Tasarımı (CD) kapsamında belge almak için Avrupa Birliği nezdinde oluşturulan ve İspanya'nın Alicante şehrinde bulunan OHIM'e (Office for the Harmonization in the Internal Market) başvuru yapmak ve üçüncüsü de Lahey (La Haye) Alaşması kapsamında başvuru yapmak.
Bireysel başvuru; her ülkede, o ülke bünyesinde faaliyet gösteren bir vekil aracılığıyla başvuru yapılarak tescil elde edilmesini ifade etmekedir. Bu uygulamada, her ülkeden bir vekil bulunması ve her ülkenin kedi yasal prosedürlerine göre hareket edilmesi ve o ülkenin dilinde başvuru yapılması gibi işleyiş bakımından zorlu bir süreç yaşanmaktadır. Ayrıca, maliyeti de oldukça yüksek olmaktadır.
Avrupa ülkelerini kapsayan Topluluk Tasarımı (CD), uygulaması tek bir başvuruyla tüm Topluluk ülkelerinde tescil olanağı sunmaktadır. Başvuru, Avrupa Birliği nezdinde oluşturulan ve İspanya'nın Alicante şehrinde bulunan OHIM'e (Office for the Harmonization in the Internal Market), herhangi bir Avrupa ülkesinde yerleşik vekil firma aracılığı ile yapılabilmektedir. Topluluk Tasarımı da, Türkiye'de olduğu gibi 5'er yıllık süreler halinde 25 yıla kadar koruma sağlamaktadır.
Bu yöntemlerden, işletmeler için en ekonomik ve işlevsel olanı Türkiye'nin de 01 Ocak 2005 tarhinde üye olduğu Lahey (La Haye) Anlaşması çerçevesinde başvuru yapılmasıdır. Bu sistem, tek bir başvuru ile üye ülkeler arasından seçilen birden fazla ülkede tescil imkânı vermektedir. Ancak, Türkiye, bu anlaşmanın 1999 Cenevre Metni'ne taraf olduğu için sınırlı sayıda ülkeye başvuru yapılabilmektedir. Üye ülkelerden bir veya birkaç tanesine ya da tamamına başvuru yapılabilmektedir. Ancak, Afrika Fikri Mülkiyet Organizasyonu ve Avrupa Topluluğu gibi organizasyonların seçilmesi durumunda, organizasyona üye olan ve ayrıca sisteme de dahil olan ülkelerin ayrıca seçilmesi gerekmemektedir. Tescil talep edilebilecek ülkeler ve organizasyonlar şunlardır:
- Avrupa Topluluğu Ülkeleri: Almanya, İngiltere, İrlanda, Fransa, İtalya, Yunanistan, İspanya, Portekiz, İsveç, Danimarka, Belçika, Lüksemburg, Hollanda, Avusturya, Finlandiya, Çek Cumhuriyeti, Güney Kıbrıs, Polonya, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Slovakya, Slovenya, Bulgaristan, Romanya.
- Afrika Fikri Haklar Organizasyonu Ülkeleri: Benin, Burkina Faso, Kamerun, Merkezi Afrika Cumhuriyeti, Çat, Kongo, Ekvator Ginesi, Gabon, Gine, Gine Bissau, Fildişi Sahili(Ivory Coast), Mali, Moritanya, Nijer, Senegal, Togo.
- Lahey (La Haye) Anlaşması'na Bireysel Üyeliği Bulunan Ülkeler / Bölgeler: Arnavutluk, Ermenistan, Bosna Hersek, Bulgaristan, Botswana, İsviçre, Danimarka, Estonya, Mısır, Avrupa Topluluğu, İspanya, Fransa, Gürcistan, Gana, Hırvatistan, Macaristan, İzlanda, Kırgızistan, Lihtenştayn, Letonya, Litvanya, Moldova, Makedonya, Moğolistan, Namibya, Afrika Fikri Haklar Organizasyonu, Umman, Polonya, Romanya, Sırbistan, Singapur, Slovenya, Sao Tome and Principe, Suriye, Türkiye, Ukrayna.
*** Toplamda 66 ülke (Topluluklara ve Organizasyonlara dahil olan ülkeler birer kez sayılmıştır!).
Devrim Patent olarak müşterilerimize yurt dışı tescili konusunda da, uzman ve deneyimli personeliyle, müşteri odaklı bir hizmet anlayışı içinde hizmet vermekteyiz.