PATENT BAŞVURULARINDA ÇİN'DEN SONRA İKİNCİ SIRADAYIZ !...
TPE Başkanı Asan: Patent başvurularında Çin`den sonra ikinci sıradayız. 15 / 02 / 2009
Küresel kriz Türk insanının mucitliğine engel olamadı. 75 bin başvuru alan Türkiye geçen yıl Çin`in ardından patent başvurularında ikinci sırada yer aldı. Marka ve tasarımını tescillettirmek için yapılan müracaat sayılarıyla ise Avrupa`da ilk üçe girdi. Türk Patent Enstitüsü(TPE) Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, söz konusu tabloyu `Türk insanı yeni ve farklı ürünler üretmeye, problemleri çözmeye yatkın.` sözleriyle açıkladı.
TPE Başkanı Asan, Türkiye`deki firmaların marka, patent ve tasarım (sınai mülkiyet) başarısını CİHAN`a anlattı. 1995 yılında 16 bin olan marka başvurusunun geçen yıl 75 bine çıktığını belirten Asan, bin 700 olan patent müracaatlarının ise 10 bine yükseldiğini söyledi. Türk sanayicisinin endüstriyel tasarıma da büyük önem verdiğini dile getiren Asan, 30 binin üzerinde başvuru aldıklarını dile getirdi. Kendi firmasına ait ürünü tescillemek isteyen şirket sayısındaki artışla Türkiye`nin Avrupa`da ilk üç ülke içinde bulunduğunu kaydeden Asan, markada ilk ikiyi Almanya ve İtalya`nın aldığını vurguladı. Sınai mülkiyet alanında Türkiye`nin potansiyeli ve kapasitesinin daha iyi durumlara geleceğini aktaran Asan, `Patent başvurularında ise Çin`den sonra ikinci sıradayız. Türkiye kalkınmaya devam ederse önümüzdeki 5-10 yılda sınai mülkiyette Güney Kore seviyesine gelecek. Türk insanı ve Türk araştırmacısında bu potansiyeli görüyorum.` diye konuştu. Türkiye bu anlamda kalkmaya hazır uçağa benzeten Asan, GATA`da bir profesörün şizofreni hastalarının iyileşmesi için yaptığı ilaç tescil başvurusunun son dönemlerin en önemli icatlardan biri olduğunu aktardı.
Coğrafi işaretlerle ilgili de son yıllarda büyük bir artış yaşandığını dile getiren Asan, 104 tescilli ürün bulunduğunu 140`tan fazla başvuru olduğunu vurguladı. Şehir ve bölgelere maliyetli gelen coğrafi işaret başvuru ücretlerini aşağıya çektiklerini dile getiren Asan, `100 bin liralık başvuru maliyetini 1 lira seviyesine indirdik. Bunun etkisi 2009 yılında göreceğiz.` diye konuştu.
MARKA OLAN FİRMALAR KRİZDEN DAHA AZ ETKİLENİYOR
Kriz Türk firmalarının marka, patent ve tasarım başvurularını azalttı mı? sorusuna Asan, `ABD`de başlayan ve dünyanın tamamına yayılan krizin Türkiye`ye ve sınai mülkiyete etkisi olacaktır. Bunun çok büyük oranda olacağını sanmıyorum. Küçük bir düşüş var. Geçen yılın ocak ayına göre birkaç yüzlük düşüş var. Ancak bu yılda 70 binin üzerinde başvuru olacağını bekliyorum.` cevabını verdi. Sınai mülkiyet portföyünü iyi yöneten ülkelerin ve firmaların krizden az etkilendiğini kaydeden Asan şirketlere de çağrıda bulundu: `Daha önce patentleri geliştiren, markalarını geliştiren ülke ve şirketlerin satmaya devam ettiğini görüyoruz. Farklı ürünler ürettikçe satmaya devam etmek mümkün. Şirketlerin sınai mülkiyet alanına yatırım yapmalarını öneriyorum. Kriz dönemleri firmalar fırsata dönüştürülebilir.`
TÜRK BAKLAVASINI, LOKUMUNU KİMSEYE KAPTIRMAYIZ
TPE Başkanı Asan, coğrafi işaret olarak bilinen ve Türkiye`nin çeşitli bölgelerine, yörelerine şehirlerine has ürünler konusunda yanlışlar yapıldığını söyledi. Türkiye`nin Asya, Avrupa ve Orta Doğu`nun geçiş güzergahında bulunduğu için çeşitli ürünlerin diğer ülkelerle ortak kullanımı olabildiğini ifade ederek, `Baklavayı lokumu aldılar gibi yanlış haberler oluyor. Bu şekilde alış yok. Güney Kıbrıs Rum kesiminin o bölgedeki lokumu için AB komisyonuna başvurdu. Biz Antep baklavası için başvurduk. Ülkeler kendileri adına tescillemek için başvuruyorlar. Türk coğrafi işaretlerini baklavasını, halısını, lokumunu kimseye kaptırma niyetinde değiliz. Tedbirleri aldık. Halkımız çok rahat olabilir. Malatya kayısısı ve Antep baklavası için başvuru yaptık. TPE olarak bunu takip ediyoruz.` diye konuştu.
En çok başvuru markaya
Marka 75 bin
Patent 10 bin
Tasarım 30 bin
Coğrafi işaret 104
Kaynak: (CİHAN)